Skocz do zawartości


Zdjęcie

Omega3


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Joks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 6459 postów
  • Pomógł: 9
16
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Omega3
Dzisiaj w Stanach Zjednoczonych, jak wskazują stosowne badania, az 60 % populacji cierpi na niedobory Omega-3, a u 20% Amerykanów - prawie wogóle nie ma ich śladu we krwi. Jak jest u nas , skoro i nasza dieta coraz bardziej odchodzi od tradycyjnych korzeni na rzecz gotowych, wysokoprzetworzonych produktów? Na razie nikt nie zrobil odpowiednich badan, poniewaz o Omega-3 nie wiedzą nawet sami polscy lekarze.

Rodziny kwasów omega-3 i omega-6 nalezą do grupy kwasów wielonienasyconych, a wiec takich, które posiadają conajmniej dwa wiązania podwójne miedzy atomami wegla. Róznica miedzy nimi, wyrazona tzw. liczbą omega, dotyczy miejsca w jakim w lancuchu weglowym wystepuje pierwsze wiązanie podwójne. I tak w przypadku kwasów Omega-3 - pierwsze podwójne wiazanie wystepuje po trzecim atomie wegla. Analogicznie w przypadku Omega-6, to wiazanie znajduje sie dopiero przy szóstym atomie wegla.

Kiedy w 1971 roku na konferencji we Wiedniu biochemik Wiliam Lands wygłosił swoją krótką prelekcje przeszła ona niemal bez echa. Nikt nie traktował poważnie hipotezy tego młodego naukowca. Głosiła ona że w zasadzie trzy niepozorne kwasy tłuszczowe znane jako omega3,w organizmie występujące w niewielkich ilościach a w pożywieniu w śladowych ilościach mogą mieć kluczowe znaczenie dla regulacji wielu procesów życiowych i profilaktyki większości chorób przewlekłych. Widać jednak hipoteza ta była wyjątkowo inspirująca skoro od owej pamiętnej daty wykonano tysiące badań potwierdzono jej kontrowersyjną tezę a ją samą nobilitowano do rangi teorii naukowej.

Według tej teorii(w uproszczeniu)w organizmie egzystują "dobre" i "złe" hormony tkankowe. Uogólniając te "złe" odpowiadają za powstawanie odczynu zapalnego i bólu. natomiast te dobre za znoszenie tychże reakcji patofizjologicznych. Pierwsze powstają z dostarczanych z pokarmem kwasów tłuszczowych omega6. Drugie - kwasów omega3. Niestety poza jedynie pewnymi nacjami w diecie współczesnego człowieka przeważają kwasy tłuszczowe omega6.

Stąd tak powszechna do niedawna pośród społeczeństw konsumpcyjnych zapadalność na choroby sercowo naczyniowe i zwyrodnienia stawów, bo te perturbacje zdrowotne to nic innego jak przewlekłe stany zapalne w obszarach określonych tkanek i narządów. Stąd też wyniki badań z których jednoznacznie wynika że uzupełnienie diety kwasami tłuszczowymi omega3 leczy powyższe schorzenia i zapobiega ich powstawaniu. Stąd również wielka ostatnio popularność suplementów kwasów tłuszczowych omega3 pośród sportowców bo bóle i zmiany przeciążeniowe to nic innego jak uogólnione stany zapalne mięśni powięzi ścięgien wiązadeł i stawów.

Wpływ omega3 na organizm kulturystów:
Kwasy omega3 mają aktywność antyestregenową. Generalnie antyestrogeny zdobywają znaczna popularność wśród przedstawicieli sportów siłowych. Estrogeny żeńskie hormony płciowe ,powstające w organizmach siłaczy z przemian męskich androgenów, sprzyjają gromadzeniu wody podskórnej , tkanki tłuszczowej w okolicach sutków oraz obrzękom i stanom zapalnym tkanki łącznej w okolicach stawów. Hamują też produkcje silnego hormonu anabolicznego-testosteronu. Przyczyny popularności przeciw działających tym niedogodnością antyestrogenów nie wymagają chyba komentarza.

W serii badań przeprowadzonych w Włoszech ,Japonii, Grecji zaobserwowano ze kwasy tłuszczowe omega3 zmniejszają ogólny poziom estrogenów jak również hamują ich aktywność w tkankach docelowych. To , że wspomniane wyżej hormony tkankowe maja znaczny udział w syntezie estrogenów ich transporcie i aktywności wiadomo już od jakiegoś czasu. Nie dziwi wiec fakt że regulujące aktywność tych hormonów kwasy omega3 mogą wpływać na estrogeny chociaż wszystkich aspektów dokładnie nie poznano.

Nie są jasne również wszystkie mechanizmy odpowiedzialne za współdziałanie hormonów tkankowych z estrogenami. Jakie by jednak one nie były to przede wszystkim najważniejszym pozostaje fakt iż badania jednoznacznie wskazują na antyestrogenową aktywność kwasów omega3. Z tej przyczyny suplementami kwasów omega3 śmiało możemy wzbogacić arsenał naturalnych antyestrogenów i polecać je do suplementacji w sporcie obok wykorzystywanych dotychczas w celu hamowania aktywności estrogenów izoflawonów, saponin i indoli.

Najsłynniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tluszczowych Omega-3 są:
* ALA czyli kwas alfa-linolenowy -"protoplasta" rodziny - zawarty w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach wloskich i brazylijskich,oleju rzepakowym, sojowym i zielonych warzywach liściastych.
* EPA czyli kwas eikozapentaenowy,
* DHA czyli kwas dekozaheksaenowy.

Dwa ostatnie powszechnie wystepują w tlustych rybach oceanicznych, glonach i wodorostach. W sklepach ze zdrową zywnością mozna kupic tzw. jajka Omega-3 (od kur karmionych specjalną karmą: albo siemieniem lnianym albo wodorostami morskimi.)

Najistotniejszymi dla naszego zdrowia i zycia są kwasy EPA i DHA oraz eikozanoidy z rodziny Omega-3. Czlowiek potrafi wytwarzac je sam, ale pod warunkiem, ze spozyje wcześniej kwas tluszczowy ALA - protoplaste roziny Omega-3. Z niego bowiem nasz organizm potrafi wytworzyc kwas EPA, z EPA, z kolei - kwas DHA, z DHA, zaś, eikozanoidy Omega-3. Teoretycznie istnieje mozliwośc wyprodukowania Kwasów Omega-3 w wątrobie z Kwasów Omega-6, ale w praktyce nasz ciagle niedozywiony wlaściwe i obciązany róznymi toksynami organizm nie radzi sobie ze zmianą pozycji podwójnego wiązania, co stanowi kluczową reakcje w takiej transformacji.

Obecnie prowadzonych jest ponad 2000 naukowych badan, które skupiaja swoja uwage nad wplywem Omega-3 na ludzki organizm. Wykazuja one, ze brak odpowiedniej ilości kwasów Omega-3 w organiźmie wiąze sie m.in. z nastepującymi schorzeniami:

1. problemami emocjonalnymi - depresją, agresją, nadpobudliwością dzieciecą (ADD)
2. problemami metabolicznymi - otylością, cukrzycą,
3. nowotworami,
4. problemami umyslowymi - dysleksją, zaburzeniami pamieci, chorobą Alzheimera
5. problemami ukladu krązenia - chorobami serca, miazdzycą, arteriosklerozą
6. problemami ukladu odpornościowego - alergiami, sklonnością do czestych stanów zapalnych
7. problemy dermatologiczne - egzemy, zgrubienia skóry, popekane piety,
8. problemami gastrycznymi - niewlaściwe wydzielanie soków trawiennych (regulowane przez prostaglandyny)
9. problemy hormonalne - rozlegulowana gospodarka hormonalna,
10. problemy ukladu nerwowego, w tym wady narządów zmyslów (glównie przez niesprawne funkcjonowanie neurotransmiterów)

pkt. 1 i 4 na czym polega przeciwdepresyjne działanie kwasów omega-3?
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie neuronów. Są ważnym składnikiem wysoko aktywnej tkanki nerwowej, zwłaszcza kory mózgowej i siatkówki. Zwiększenie ich spożycia w diecie, obniża podatność na depresję, skutecznie wpływa na poprawę nastroju a także odgrywa kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego zachodzącym w życiu płodowym oraz we wczesnym dzieciństwie.

pkt. 2 czy kwasy omega-3 mogą wspomagać odchudzanie?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to jeden z kluczowych składników diety wspomagającej odchudzanie. U osób systematycznie spożywających zalecaną dawkę kwasów omega-3 stwierdza się ubytek masy tłuszczowej ciała i zmniejszenie wskaźnika BMI. Kwasy omega-3 wywierają hamujący wpływ na tworzenie tkanki tłuszczowej a także aktywnie mobilizują jej rozpad.

pkt. 3 w jaki sposób omega-3 chronią przed rozwojem nowotworów?
Badania epidemiologiczne oraz doświadczenia na zwierzętach wykazują, że dodatek do diety kwasów omega-3 skutecznie hamuje powstawanie w organizmie związków rakotwórczych. Kwasy omega-3 wykazują szczególne zastosowanie w hamowaniu rozwoju raka sutka, prostaty i jelita grubego - najbardziej rozpowszechnionych schorzeń nowotworowych obecnego stulecia.

pkt. 5 czy kwasy omega-3 obniżają poziom cholesterolu?
Rezultaty wielu badań dowodzą, ze przyjmowanie nawet małych dawek kwasów omega-3 ma działanie przeciwmiażdżycowe. Dodatkowa ich podaż w diecie wpływa istotnie na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz podwyższenie korzystnego cholesterolu HDLi zmniejszenie krzepliwoŚci krwi, co wpływa ochronnie na pracę serca i układu krążenia.

Rola DHA
DHA jest szczególnie istotny dla prawidlowego funkcjonowania mózgu, który az kora mózgowa az w 60 % zbudowana jest wlasnie na bazie tego kwasu tluszczowego. Poza tym DHA jest niezbedny dla calego ukladu nerwowego (DHA wykorzystywany jest do budowy neurotransmiterów*). Wplywa wiec miedzy innymi na zdolności umyslowe w szerokim tego slowa znaczeniu. Poza tym stanowi budulec do produkcji hormonów szceścia serotoniny i dopaminy. Badania wykazują, ze osoby cierpiące na zaburzenia emocjonalne oraz ciezkie depresje maja bardzo niski poziom kwasu DHA we krwi. Jak przypomina pani Teresa Gallagher na swojej witrynie internetowej [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], jednym z lekarstw na stany depresyjne bylo w czasach antycznych spozycie przez pacjenta potrawki z mózgu zwierzecia, bogatych wlaśnie w kwasy tluszczowe Omega-3.

* Przeprowadzono doświadczenie na dwóch grupach szczurów poddawanych programowi treningowemu. Na początku eksperymentu zbadano szczury na ilośc synaps neuronowych. Nastepnie jedną grupe zywiono w sposób tradycyjny - dietą ubogą w kwasy Omega-3, drugiej podawano zwiekszone dawki Omega-3 w pozywieniu. Po trwającym jedynie jeden miesiąc programie szkoleniowym przeprowadzono ponownie badania na ilośc synaps. Wykazaly one, ze znacząco wzrosla ilośc synaps u szczurów karmionych karmą z Omega-3, które tez znacznie lepiej radzily sobie z testami sprawdzającymi poczynione podczas szkolenia postepy.

Rola EPA
EPA warunkuje prawidlową synteze eikozanoidów. Eikozanoidy to aktywne biologicznie cząsteczki zwane hormonami tkankowymi. Uwalniane są one z blon komórkowych, które z kolei zbudowane są z fosfolipidów (w sklad których wchodzą zarówno kwasy Omega-3 jak i Omega-6). Eikozanoidy są odpowiedzialne za dzialanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, powstrzymują rozwój guzów nowotworowych oraz ograniczają kurczliwośc naczyn krwionośnych.

Czynniki obnizające poziom kwasów Omega-3 w organiźmie mimo spozycia ich w normie:
- nadmiar spozywanych kwasów Omega-6 w stosunku do Omega-3 (obsluguje je ten sam enzym, umozliwiajacy konwersje kwasów do postaci wlaściwej organizmowi. Ostatnio publikowane opracowania podają, ze najwlaściwsza proporcja, jaką nalezy zachowac dla prawidlowego przyswajania kwasów Omega-3 mieści sie w granicach: od 4 jednostki Omega-6 na 1 jednostke Omega-3 do stosunku 1 na 1)
- spozycie alkoholu w drastyczny sposób wyczerpuje zmagazynowane zasoby DHA.
- brak witamin i mineralów usprawniających przemiany metaboliczne takich, jak: witaminy z grupy B - koniecznych do prawidlowych przemian biochemicznych m.in. tluszczów, czy witaminy E zabezpieczającej wszystkie kwasy nienasycone przed utleniem sie juz po spozyciu. (Eksperci zalecają na przyklad, aby na 1 g spozytego wielonienasyconego kwasu tluszczowego dostarczyc organizmowi od minimum 0,4 mg do 0,9 mg witaminy E.)
- wiek - w starzejącym sie organizmie obniza sie aktywnośc koniecznych dla prawidlowych przemian enzymatycznych tluszczy enzymów, w tym D4 desaturazy, która jest niezbedna do prawidlowej syntezy kwasu DHA z EPA.

Olej lniany jako doskonale źródło kwasów Omega-3
W lyzce nieratyfikowanego oleju lnianego tloczonego na zimno, az polowe skladu (50%) stanowi kwas tluszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz dwunienasycony kwas linolowy z rodziny Omega 6. Tylko 9,8 % skladu to kwasy nasycone! Proporcja kwasów Omega-6 do Omega-3 w oleju lnianym wynosi 2,5:1. We wszystkich obecnie publikowanych opracowaniach dotyczących zdrowego odzywiania z kwasami tluszczowymi zalecana "zlota proporcja" waha sie w granicach od 4:1 do 1:1. Olej lniany w postaci nieratyfikowanego, tloczonego na zimno oleju nie jest dostepny w sklepach spozywczych ze wzgledu na nietrwalośc kwasu z rodziny Omega-3. Bowiem wszystkie kwasy tluszczowe wielonienasycone ulegają pod wplywem światla, powietrza i wysokiej temperatury bardzo szybkiemu procesowi utleniania. Muszą byc zatem przechowywane w warunkach chlodniczych, bez dostepu światla i powietrza. Takich
warunków handel detaliczny zapewnic nie moze. Oleje lniane, które są rozprowadzane przez sklepy mają niską zawartośc kwasów Omega-3 (nazywają sie "niskolinolenowymi"), po to aby maksymalnie zredukowac podatnośc oleju na utlenianie i dzieki temu przedluzyc trwalośc produktu, co jest konieczne dla handlowców.

Olej nieratyfikowany jak pisalem jest niedostepny na rynku spozywczym, rozprowadzany jedynie przez apteki, posiada stosowne atesty i dystrybuowany jest pod nazwą: Oleum Lini. Niestety w aptekach sprzedawany jest na zamówienie - przeleżawszy dlugi okres w hurtowniach farmaceutycznych. Jego wartośc odzywcza jest w związku z tym obnizona. Dlatego najlepiej zaopatrywać się bezpośrednio w tłoczni, np. w Oleofarmie koło Wrocławia [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Olej nieoczyszczony, tłoczony na zimno jest tam od niedawna produkowany na specjalne, indywidualne zamówienia mniej więcej raz w miesiącu. Taki olej koniecznie należy przechowywać w lodówce. Do celów terapeutycznych nadaje się przez 3 miesiące od daty produkcji (6 miesięcy jeśli przetrzymywany jest w zamrażalniku). Po
otwarciu butelka powinna być zużyta w ciągu 3 tygodni. Dlatego łatwiej i dostepniej wydaje mi sie poprostu zakupienie kapsolek z omega3.

Zrodla: PrimaNatura, KiF oraz wlasne materialy
  • 0

...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru  :P]=+-:::...




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024