Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czyżby nowa "superstal"?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

budo_wojtas13
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1573 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Olesno

Napisano Ponad rok temu

Czyżby nowa "superstal"?
Firma William Henry Knives stosuje od niedawna nową japońską stal ZDP-189.

W lini noży kuchennych Arc Display System oraz w nowym folderze Quest zastosowano tą stal jako rdzeń. Co ciekawe producent podaje, że zahartowana została do 67 Rc i przy tym stal nie jest krucha.
Laminowanie, mimo kosztownego procesu pozwala obniżyć koszt wykonania klingi. Laminowana jest damastem lub stalą 420.

Od pewnego czasu tą stalą zainteresowało się również Spyderco.

Ze składu wiadomo jedynie, że zawartość chromu sięga 20%, a węgla 3%.
Wg testów, które WHK zleciło niezależnemu ośrodkowi, polegających na cięciu "manila rope" przerwano testy po przecięciu 100 próbki, natomiast konkurencja zachowała się następująco:
440C - 15 cięć
154CM - 18
D2 - 30.

Na ochłodę należy powiedzieć, że wykonanie klingi z ZDP-189 zajmuje dwa razy więcej czasu i zmniejsza żywotność tarcz ściernych o połowę niż przy obróbce ATS-34. Jeśli wliczyć do tego cenę wyjściową materiału to klinga będzie 3-4 krotnie droższa.

(Wszystkie dane za Blade Magazine 2/2005)

EDIT:
Zapomniałem dodać, że stal jest produkowana przez Hitachi i jak na razie tylko tam można ją hartować. Sprzedaż jest limitowana tylko dla selekcjonowanych odbiorców.
  • 0

budo_gab3d
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1572 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Z lasu

Napisano Ponad rok temu

Re: Czyżby nowa "superstal"?
15 / 18 / 30 / 100 WOW 8O
  • 0

budo_wojtas13
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1573 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Olesno

Napisano Ponad rok temu

Re: Czyżby nowa "superstal"?

15 / 18 / 30 / 100 WOW 8O


To samo twierdzą zawodowi knifemakerzy. :wink:
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Czyżby nowa "superstal"?
A ta "konkurencja" to z jakies firmy byla?

M2 tez sie tam gdzies moze zaplatalo w okolicy? To by bylo dopiero ciekawe.
  • 0

budo_gab3d
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1572 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Z lasu

Napisano Ponad rok temu

Re: Czyżby nowa "superstal"?

15 / 18 / 30 / 100 WOW 8O


To samo twierdzą zawodowi knifemakerzy. :wink:


Mowisz ze mam zadatki 8) :wink: ?
  • 0

budo_mr_twinkle
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 655 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisano Ponad rok temu

Re: Czyżby nowa "superstal"?
A będzie się to dało samemu naostrzyć, czy nie będzie potrzeby za życia przeciętnego użytkownika? 67 HRC. Jasny gwint! Takim to pewnie możnaby strugać nóż z 420-stki niczym patyk :wink:
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
  • Pomógł: 1
0
Neutralna
  • Lokalizacja:kto to wie...

Napisano Ponad rok temu

Re: Czyżby nowa "superstal"?
ostatnio było o tym sporo na Blade Forums. Otóż ta stal nie jest jakąś super nowością, bo Hitachi ma ją w ofercie od dawna i w japonii robią z niej noże kuchenne wysokich lotów. Po prostu kolejna świetna stal do cięcia, ale bez złudzeń, niestety nie jest tak wytrzymała jak np. S30V. Laminowanie jej między warstwy 420-tki coś daje, choć sama krawędź nadal jest narażona na wykruszenie. Nic nie jest za darmo. Ale do cięcia to owszem, wrażenie robi. Spyderco ma wypuścić z tej stali trochę SALT'ów to sprawdzimy, jak się to w praktyce sprawdza...
  • 0

budo_logan3
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 726 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Jarosław

Napisano Ponad rok temu

Re: Czyżby nowa "superstal"?
robi warażenie,nie ma co,teraz czekam na jakas próbke robocza w postaci nozyka do testów
  • 0

budo_wojtas13
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1573 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Olesno

Napisano Ponad rok temu

Re: Czyżby nowa "superstal"?

ostatnio było o tym sporo na Blade Forums. Otóż ta stal nie jest jakąś super nowością, bo Hitachi ma ją w ofercie od dawna i w japonii robią z niej noże kuchenne wysokich lotów. Po prostu kolejna świetna stal do cięcia, ale bez złudzeń, niestety nie jest tak wytrzymała jak np. S30V. Laminowanie jej między warstwy 420-tki coś daje, choć sama krawędź nadal jest narażona na wykruszenie. Nic nie jest za darmo. Ale do cięcia to owszem, wrażenie robi. Spyderco ma wypuścić z tej stali trochę SALT'ów to sprawdzimy, jak się to w praktyce sprawdza...


A Salty czasem nie mają być nadal z H-1?

Bp z tego co wyczytałem w Blade, to wszystkie salty mają być z H-1, a tą nową dopiero wypuszczą w jakimś nowym nożu.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024